Teamwork

Geplaatst op zondag 1 mei 2016

In de loop der jaren is me iets boeiends opgevallen aan het werken met teams. Teams weten vaak heel goed hoe ze ergens naartoe moeten, als ze maar helder is gemaakt wáár ze naar toe moeten. Oftewel: als er een doel is.

Toen ik op de Erasmus Universiteit startte met mijn parttime opleiding, moesten we een opdracht doen waarin we gebruikmaakten van de Belbin-rolverdeling. Uit die test was gekomen dat ik wel een geschikte voorzitter ben. U weet wel: die leiding geeft aan een proces en zorgt dat een ieder z’n ding kan doen.

Haantjes
In de groep was een aantal mensen zeer prominent aanwezig. Het leek wel profileren om het profileren, iets waar ik totaal niet van ben. Aangezien dat profileren er toch echt voor zorgde dat de groep de goede kant op ging, liet ik het maar z’n beloop.

Daarbij, met haantjes moet je in mijn optiek niet bijsturen zolang het nog goed lijkt te gaan. Dat werkt toch niet. Bijsturen moet je pas wanneer je van de route raakt. Anders zijn de haantjes er toch niet ontvankelijk voor.

Na een tijdje kreeg ik het verwijt dat ik niet prominent genoeg ‘voorzat’. En dat van één van de profilerende collega’s. Blijkbaar was ik toch niet zo’n standaard voorzitter.

Mountainbiken
Het deed me denken aan de tijd dat we eens met een groep gingen mountainbiken in de Ardennen. We waren de weg kwijtgeraakt. Er was uiteraard iemand die de leider uithing, maar na een tijdje bleek dat hij niet goed wist hoe het verder moest. Dat had ik al zien aankomen (ik wist blijkbaar wel hoe het zat) maar ik had het even laten gaan.

Toen we vastliepen, gaf ik aan hoe ik dacht dat het zat. We volgden mijn advies op, met goed resultaat. 

Was ik eerder in discussie gegaan, dan was het een ego-dingetje geworden: in mijn ogen zinloos. Dat zou ten koste gaan van het team.

Verbazingwekkend
In mijn werk ben ik vaak de leider. Toch hanteer ik daar eigenlijk altijd hetzelfde principe. Het begint met duidelijk maken aan het team waar we naartoe moeten en de teamleden daarna zo snel mogelijk hun ding weer laten doen. Het is altijd weer verbazingwekkend om te zien hoe snel zo’n groep dan zijn draai vindt en zo de eerste stap naar een goede performance zet.

Dan blijkt leiderschap vaak heel gemakkelijk. Richting geven, zorgen voor rugdekking en veel vragen stellen om ze te prikkelen. 
Mooi om te doen.